Nåt att bita i

Logo: Ad Lucem

Ledaren i Ad Lucem 3/2005

För mycket

Håkan Näsman

Jag brukar alltid tycka att nedsablandet av pressen, med hänvisning till kvällstidningars rubriker och skriverier är billigt och onödigt. Dagspress och kvällstidningar har lika mycket att göra med varandra som karaoke och klassisk musik. Vi kan låta bli att köpa och läsa kvällstidningar och men framför allt ska vi inte förledas att tro att vuxna människor bygger sin bild av verkligheten utgående från Iltalehtis sensationsrubriker.
Förra veckan blev jag dock djupt bestört och anser verkligen att vi på riktigt måste börja bekämpa dessa smutsiga blaskor. Cyklar till butiken efter jobbet för att fylla på mjölk och blöjlager. Parkerar bredvid några åtta-tioåringar, låser cykeln och ögonen fastnar på följande löpsedel: Pappa dödade sitt barn vid frukostbordet!
Jag, pappa, ok – men bredvid mig läskunniga barn. Hur kan någon människa sätta ut denna text i varje butik och kiosk i hela Finland? Vad tänker det barn som läser detta nästa gång mamma eller pappa ryter till vid frukostbordet. Jag kan bara inte uttrycka den vånda jag känner.
Och naturligtvis – det verkligt hemska är ju att detta hänt och att många föräldrar och då särskilt pappor använder våld i hemmet. Vad ska vi göra? I detta nummer är våld ett tema vid sidan om arbete.

Håkan Näsman

Tillbaka
© Ad Lucem