Nåt att bita i

Logo: Ad Lucem

Ledaren i Ad Lucem 2/2011

Stick-ologi

Evelyn Julia Dahlberg

Att stickning och virkning är befriande och ger en stund av rofylld mindfulness är väl en sak, men att det numer utförs som fri konstform i graffiti och gatukonst både i Sverige och Finland har nog bara undgått ett fåtal. Ad Lucems grafiker Fredrika Biström har fotograferat stickgraffiti som publicerats i boken ”Kvinnornas Helsingfors. Kulturhistorisk guide“. En av de bilder som redigerades bort från boken pryder nu Ad Lucem.
Tina Ehn, ledamot för Miljöpartiet i Sverige, skriver i ”Konsten och politiken” om hur hon ser på kulturen som begrepp. Hon sätter kulturen i relation till sitt yrke och ventilerar barndomsminnen från Österbotten.
Leif Holmstrand, prisbelönt författare och konstnär (känd bland annat för sina virkade och
stickade skulpturer), gör i essän ”Tankar om kulturella värden och samhällsmekanismer” sin röst hörd i debatten om den fria konsten som under senare tid blossat upp i Sverige.
På Tellusbiografen i Midsommarkransen i Stockholm finns ett stickkafé öppet för allmänheten.

Biografen (som för övrigt drivs ideellt av fantastiska eldsjälar) är omnämnd i min krönika ”Kom, kom! Köp finkultur på postoder!” Lise Kanckos besöker EMMA, Esbo moderna konstmuseum och berättar om ”Miró och finsk fantasi.” Lise som nu lämnar över posten som chefredaktör till mig sitter kvar i redaktionen, liksom även Peter Björkman som vikarierade under hösten.
Och Ad Lucems redaktion kan inte låta bli att omtala konst och kultur utan att låta några av våra skribenter dela med sig av sina alldeles egna konstassociationer, kommentarer och tolkningar. Bland annat får vi läsa konstnären och teologie magistern Torbjörn Andersséns fria ordsammansättningar och formuleringar i tolkning av en av sina blyertsteckningar. Detta och mycket mer inbjuder till läsning i nummer två av Ad Lucem 2011 som går i konsten och kulturens tecken.

Ps. Jag vill förresten gärna i sammanhanget passa på att tipsa om att stickning inte bara tjänar till rofylld avslappning, det kan även vara kärnan i ett engagerat socialprojekt. Hjälpstickan utför välgörenhetsstickning där inbitna med garnstickor - hjärna och hjärta hjälps åt att klä hemlösa helt och rent. Hjälpstickan är ett nätverk som enkelt går att ansluta sig till genom att besöka hemsidan. Nåväl, se där! Ett hett tips till dig som vill göra skillnad med hjälp av mindfulnessgymnastik!

Tillbaka
© Ad Lucem