Nåt att bita i

Logo: Ad Lucem

Ledaren i Ad Lucem 2/2010

Att bli berörd

Lise Kanckos

Jag tittar upp från arbetsdatorn och blinkar lite med ögonen som börjar bli trötta. Jag sträcker på nacken åt höger och sen åt vänster och rör på axlarna en stund. Ååå vad det skulle vara skönt just nu med lite nackmassage!
Fysisk beröring, som en välbehövd massage av axlar och nacke, kan göra oss gott. Beröringen åstadkommer hormonet och signalsubstansen oxytocin, som styr en rad funktioner i kroppen. Oxytocinet var tidigare mest känt för sina funktioner för nyblivna mödrar. Men dessutom lindrar oxytocin smärta, påskyndar läkningen av sår och skador, sänker blodtrycket och halterna av stresshormoner. Allt detta genom de mirakel vi kan göra med våra händer, att beröra. Den goda beröringen är med andra ord livsviktig för oss människor.
Samtidigt är kroppen också sårbar och behöver både vår ömhet och respekt, som Merete Mazzarella skriver. På sistone är det mest den onda beröringen som har fått uppmärksamhet i massmedia, genom pedofilskandaler och andra berättelser om våld. Men som Malena Björkgren belyser, handlar våld inte om beröring, utan våldet är snarare beröringens motsats.
Många människor får jobba länge med sig själva för att bli bekväma i sin kropp, om det sen gäller upplevelsen av att vara för tjock, för smal, för gammal eller för ”ful”. Hanterandet av alla kroppsrelaterade identitetsproblem är en tidskrävande process. I en spännande intervju berättar den polska transaktivisten och transteoretikern Wiktor Dynarski om sin förändringsprocess från kvinna till man, och om behovet att bli bekräftad som den han är av både familj, vänner och samhället.
Också ord kan beröra. I numret kan du läsa två essäer som ingick i årets Hans Ruin-tävling. Karin Liljas essä ”Kan själv” fick vid prisutdelningen i juni ett hedersomnämnande. I prismotiveringen kallades essän för ett engagerande samtal, och Liljas ”väl grundade och personligt hållna reflexioner belyser det mänskliga kunnandets möjligheter”. Liksom många av de andra vinnande bidragen är författaren från Sverige (Höör). I årets tävling fanns det glädjande många författare som önskade att sin essä skall publiceras i Ad Lucem. Det tackar vi för och hoppas att vi får läsa många intressanta och berörande essäer under de kommande två åren.

Tillbaka
© Ad Lucem